Artiklar årsvis:

1964
1965
1966




































2002
..Amnesty Press 7/96

Vad är MEK/MSP?

Sedan hösten 1995 har den svenska sektionen av Amnesty International en ny specialgrupp - gruppen för frågor rörande militärt, polisiärt och ekonomiskt utbyte(MEK/MSP). I en paus under årsmötetsförhandlingarna i Göteborg förklarade två av gruppens medlemmar, Jan-Erik Lundeberg och Bengt Bergkvist, vad gruppen egentligen gör.

Gruppen arbetar efter två huvudlinjer, dels med militära och polisiära frågor, dels med frågor rörande ekonomiskt utbyte. Hittills har arbetet med frågor rörande polisiärt och militärt utbyte varit det mest framgångsrika.

- Dessa frågor är oerhört viktiga för Amnesty, menar Jan-Erik. Många av de övergrepp som begås mot människor i världen utförs av just poliser eller militärer.

Här i Sverige lägger gruppen tyngpunkten inom utbildningen av dessa yrkeskategorier. Och hittills har det gått bra. Amnesty deltar med utbildare inom bland annat Militärhögskolans vidareutbildning av officerare, där mottagandet från både elever och lärare varit mycket positivt.

Vid sidan Militärhögskolan har också SWEDINT, som utbildar officerare för FN-tjänst, visat intresse av gruppens kunskaper och hjälp inom sina utbildningar.

- SWEDINTs utbildningar är oerhört intressanta för oss, menar Jan-Erik. Det är viktigt att deras elever lär sig mer om mänskliga rättigheter.

Att arbetet rörande militärt och polisiärt utbyte har mottagits positivt bland berörda myndigheter och skolor råder det inget tvivel om. Framförallt är det glädjande att det ofta är skolorna själva som kontaktar Amnesty och inte tvärtom.

- Det gensvar vi mött är oerhört stimulerande, fortsätter Jan-Erik. Men det behövs folk så att vi kan föjla upp arbetet. Just nu går vi på knäna och därför har vi bland annat inte kunnat följa upp arbetet med t ex polishögskolan som också har kontaktat oss.

Det har visat sig vara något svårare att få igång arbete för frågor rörande det ekonomiska utbytet, som gruppen också arbetar med.

- FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter gäller inte bara stater utan även "organs of society" som företag utgör. Det finns all anledning för Amnesty att uppmärksamma företag på detta och även hjälpa företag att hitta effektiva former för sådant arbete, menar Bengt Bergkvist.

I dag har många multinationella företag ett stort inflytande i de länder de verkar. Det ligger i Amnestys intresse att få dem att använda detta inflytande även för att förbättra de mänskliga rättigheterna. Inom den internationella rörelsen har arbetet på detta område också poängterats, bland annat i materialet till Kina-kampanjen. Det är dock inte helt lätt att få företagen intresserade.

- Nu har det ju också visat sig att miljömedvetenhet, som en gång i tiden var ett rött skynke för många företag, blivit ett måste. Och dessutom någonting lönsamt att engagera sig i. Kanske kommer samma sak att ske med företagsetik baserad på mänskliga rättigheter. Det här är en linje som drivs bland annat av Sir Geoffrey Chandler från Amnesty i England, säger Bengt.

Chandlers arbete har visat sig vara framgångsrikt, främst beroende på att han har ett förflutet inom näringslivet vilket gör att företagsledarna lyssnar på honom. Chandlers budskap till företagen är att det inte är fel att arbeta i t ex diktaturer, inifrån ett land kan man göra mer, men det krävs etiska koder hos företagen. Både Jan-Erik och Bengt tror att denna infallsvinkel är ett bra sätt för att få företagen intresserade. I Sverige finns ännu ingen karismatisk person motsvarande sir Geoffrey Chandler. Både Jan-Erik och Bengt skulle därför gärna se att MEK/MSP-gruppen berikades med en kunnig pensionerad företagsledare som företagen verkligen lyssnar på.

Ingela Espmark